Chivas Collins

Prawdziwa ikona koktajli, the Collins jest podawany od lat dwudziestych XIX wieku i tak jak Chivas przebył drogę z Wielkiej Brytanii do Nowego Jorku i z powrotem.

Składniki

  • 2 plasterki zielonego jabłka (Granny Smith)
  • 50ml Chivas Regal 12
  • 100ml lemoniady
  • 50ml wody gazowanej
  • 1 plaster limonki

Przygotowanie

  1. Połóż plastry jabłka na dno szklanki i zalej je Chivas Regal 12. Pozostaw na kilka minut. Plastry jabłka są wkładane na początku, aby weszły w interakcję z whisky i otworzyły nuty ogrodu owocowego zawartego w profilu smakowym Chivas.
  2. Wypełnij szklankę dużymi kostkami lodu. Powoli wlewaj lemoniadę. Cytrusy zbalansują miodowe nuty zawarte w whisky.
  3. Wstrząśnij.
  4. Dodaj wodę gazowaną, która wydłuży kompozycję, doda bąbelki i sprawi, że koktajl będzie mniej słodki.
  5. Udekoruj plastrem limonki i podaj z długą, jasną słomką.

OLD FASHIONED

Niech nie zwiedzie Cię nazwa tego trunku. Ten koktajl jest absolutnie ponadczasowy, a okres jego glorii to przełom XIX i XX wieku. Schłodzone szkło, słodkie aromaty pomarańczy, a następnie idealna równowaga między cukrem i goryczą, które powodują, że prawdziwym bohaterem trunku jest Chivas.

Składniki

  • 60ml Chivas Regal 12
  • 16-20 kropli Angostura Bitters
  • 1 kostka brązowego cukru
  • 1x Orange Slice

Przygotowanie

  1. Wrzuć brązowy cukier do szklanki typu old-fashioned.
  2. Dodaj Angostura Bittes i wymieszaj.
  3. Wlej 15ml Chivas Regal 12.
  4. Dodaj kostkę lodu i mieszaj aż będzie w połowie rozpuszczona.
  5. Powtórz kroki 3 i 4 jeszcze trzy razy.
  6. Udekoruj skórką pomarańczy i wiśnią.

Morning Glory Fizz

Pierwotnie stworzony w celu ‘odparowania głowy’ po całonocnej hulance, drink ten znalazł się w 1888 roku w legendarnym instruktażu dla barmanów autorstwa Harry’ego Johnson’a. Oferuje długie orzeźwienie, idealne na czas drugiego śniadania i w ciepłą pogodę.

Składniki

  • 50ml Chivas Regal 12
  • 10ml białego cukru
  • 5ml świeżego soku z cytryny
  • 15ml soku z limonek
  • 25ml białka z jajek
  • Woda gazowana

Przygotowanie

  1. Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny do shakera.
  2. Dodaj cukier i kilka kropli Pernod Absyntu Pernod.
  3. Dodaj Chivas Regal 12 a następnie białko z jajek.
  4. Wstrząśnij bez lodu.
  5. Dodaj lód i wstrząśnij ponownie.
  6. Przelej przez sitko do szklanki typu highball wypełnionej lodem.
  7. Zalej wodą gazowaną tak, aby pianka sięgnęła obręczy szklanki.